/ Blog / Jane & Familiehulp in HLN

Jane & Familiehulp in HLN

De samenwerking tussen Familiehulp & Jane in de pers.

 

In samenwerking met Familiehulp wil het gelijknamige platformbedrijf proactief inspelen op de vraag van senioren om alleen te blijven wonen. Het voordeel? “Hoe sneller je een afwijking kunt vaststellen, hoe beter je de kosten onder controle kan houden en hoe minder snel men naar een rusthuis moet.” Vanaf deze week wordt ‘Jane’ in België uitgerold. Maar hoe werkt het? Wie heeft er al ervaring mee? En wat met privacy?

Lees het artikel in hln

smartphone-3

Familiehulp gaat als eerste zorgorganisatie in België uitdagingen in de thuiszorg aan met zorgtechnologie van Jane.

Brussel, 14 juli 2022 – Familiehulp biedt als eerste thuiszorgorganisatie in Vlaanderen en Brussel het leefstijlmonitoring systeem – met 24/7 inzichten en slimme alarmen - van Jane aan. Zo wil Familiehulp tegemoetkomen aan de stijgende vraag van senioren en hun mantelzorgers om langer, veiliger én gerust thuis te blijven wonen. Voor Jane is dit partnerschap een belangrijke stap in zijn ambitie om een actieve rol op te nemen binnen het thuiszorglandschap in België.

Vraag naar thuiszorg blijft groeien

In Vlaanderen wonen vandaag 150.000 zorgbehoevende ouderen zelfstandig thuis. Door de toenemende vergrijzing – bijna 25% van de Vlamingen zal in 2027 ouder zijn dan 65 jaar - zal dit aantal verder toenemen. Een grote meerderheid van deze mensen wil zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen. Hierdoor neemt het belang van thuiszorg verder toe, met ook een prominente rol voor de mantelzorgers. Technologie wordt een onmisbaar element in de verhouding tussen zorgvragers en zorgverleners.

jane_sensor

Thomas Tyteca, Sales Directeur Jane

Thomas Tyteca, Sales Directeur Jane: “We zien vandaag een digitale versnelling in bijna alle sectoren. De zorg mag niet achterblijven. We geloven dat investeren in een zelflerende zorgoplossing met een gebruiksvriendelijke applicatie loont voor zorgbehoevenden, hun mantelzorgers en zorgverstrekkers.”

Met leefstijlmonitoring blijft iedereen met gerust gemoed thuis

Met leefstijlmonitoring wordt beweging binnen de woning opgevolgd via een systeem van sensoren en alarmen. Deze technologie biedt voordelen voor alle partijen, zowel de zorgverlener als de zorgbehoevende. De toepassing vergt geen ingrijpende veranderingen. Zo is het bijvoorbeeld niet nodig om een wearable, zoals een alarmknop, te dragen. De bewegingspatronen worden gemonitord en herkend door Jane. De zorgkring ontvangt bij iedere significante afwijking een melding of alarm. Voorbeelden zijn een ongewoon lang toiletbezoek of een val.


De mantelzorger kan 24/7 de laatste status van beweging raadplegen. Is mama al opgestaan? Is papa in de keuken geweest? Was er meer beweging dan normaal ’s nachts? Het vermijdt onnodige ongeruste telefoontjes naar de betrokken ouderen. De bewegingssignalen worden ook een periode bijgehouden. Hierdoor wordt het eenvoudiger om bijvoorbeeld een verminderde mobiliteit objectief vast te stellen.


Dankzij dergelijke technologie kunnen senioren gemiddeld 12,7 maanden langer thuis blijven wonen. Zo behouden ze hun sociale rol en vrijheid, wat hun welzijn alleen maar ten goede komt.


Mits toestemming van de klant kunnen ook de medewerkers van Familiehulp een beter overzicht krijgen. Plannen van de zorg wordt hierdoor gemakkelijker, het werken efficiënter en de kwaliteit van de zorg verbetert. Bovendien bepaalt elke klant zelf welke personen aan Jane gekoppeld worden. Maximale autonomie voor de klant is het uitgangspunt. Zorgverleners kunnen in overleg met de klant optimaal inspelen op de wensen en behoeften.

Banner-WZW (1)

Celine Mys, stafmedewerker klant en portfolio bij Familiehulp

“Een slimme zorgoplossing als Jane sluit naadloos aan bij de visie van Familiehulp om steeds te vertrekken vanuit de persoon zelf, en de zorgdoelen altijd in samenspraak te bepalen. Dankzij Jane kunnen mensen langer, veiliger en gerust thuis blijven wonen. Onderschat ook niet welke gemoedsrust Jane biedt voor mantelzorgers, maar ook bijvoorbeeld voor onze verzorgenden. Dit komt de kwaliteit van de zorg enkel maar ten goede.”

Mooie eerste resultaten met proefprojecten

Door het ondersteunen van leefstijlmonitoring oplossing Jane onderstreept Familiehulp haar missie om klanten maximaal te ondersteunen in het dagelijks leven. Deze lancering volgt op een eerste reeds doorlopen testfase bij klanten thuis, waarbij vooral de mantelzorgers actief met de zorgoplossing aan de slag gingen.


De ervaring van Lieve en Josée: “Ons moeke, Josée, heeft een lichte vorm van dementie. Binnen de familie waren we op zoek naar oplossingen om haar toch nog veilig thuis te laten wonen. Toen Familiehulp ons voorstelde om Jane uit te proberen, waren we meteen enthousiast.”

Familiehulp, Jane en Belfius Insurance samen op een ambitieuze, maar broodnodige missie

Twee jaar geleden zette Belfius Insurance Jane in de markt. Met deze samenwerking onderstreept Belfius Insurance haar ambitie om ook een actieve rol op te nemen binnen de thuiszorgsector, en dit via haar betrokkenheid bij een duurzaam thuiszorgmodel. Oplossingen zoals Jane helpen mee aan de verdere uitbouw van een ecosysteem waarbij zorgverleners gesterkt worden door technologische innovaties.


Els Blaton, lid van het directiecomité van Belfius Insurance: “Met het leefstijl monitoring systeem van Jane, willen we een bijdrage leveren om oudere mensen zo lang mogelijk in hun vertrouwde omgeving te laten genieten, op een niet-stigmatiserende of intrusieve manier, één van de belangrijkste zorgen in onze huidige samenleving. De structurele samenwerking met Familiehulp versnelt en versterkt Jane’s aanbod, waardoor we meer ouderen en hun omgeving “geluk en gemoedsrust” kunnen brengen. Als dat niet mooi is!”


Ann Demeulemeester, algemeen directeur Familiehulp: “Zorgtechnologie zal deel worden van de zorg van de toekomst. Bij Familiehulp vinden we het belangrijk om mensen die ervoor kiezen zo lang mogelijk thuis te wonen, te ondersteunen om dit op een veilige en kwaliteitsvolle manier te doen. Ontwikkelingen die de thuiszorg van de toekomst mogelijk maken, zoals leefstijlmonitoring, kunnen we enkel toejuichen.”


Over Familiehulp
Familiehulp is dé partner voor zorg, ondersteuning en huishoudelijke hulp voor iedereen in Vlaanderen en Brussel. Jong en oud, alleenstaanden en gezinnen, mantelzorgers en mensen met een zorgbehoefte kunnen ons met een gerust hart hun vragen toevertrouwen. Wij zijn altijd in de buurt met een antwoord op hun maat. Familiehulp is ook professioneel partner in verschillende samenwerkingsverbanden. Zorg- en andere actoren kunnen bij ons terecht voor een aanbod voor hun specifieke doelgroepen. Als maatschappelijk verantwoord werkgever zetten wij sterk in op opleiding en vorming en de combinatie van gezin en werk. Familiehulp is een waardengedreven organisatie, met bijzondere aandacht voor kwetsbare groepen, diversiteit en duurzaamheid.
Bekijk meer op  https://www.familiehulp.be/familiehulp-en-jane-zorgsystemen-voor-morgen


Over Jane NV/SA
Jane werd in 2019 opgericht als corporate venture door Belfius Insurance en Boston Consulting Group – Digital Ventures. Beide bedrijven lanceerden een IoT-oplossing die ouderen toelaat langer zelfstandiger thuis, in een assistentiewoning of zorginstelling te wonen, op basis van een hybride zorgmodel van formele en informele zorg. Buiten de gekende alarmknop verzekeren discrete bewegingssensoren in combinatie met AI een 24/7-opvolging. Via de mobiele applicatie worden familie, vrienden en professionele zorgverleners op de hoogte gehouden van het welzijn van de senior en verwittigd in geval zich een afwijking van patroon of incident voordoet. Sinds eind 2019 is deze oplossing te vinden op o.a. de Belgische markt.

Artikel in hln

Jane’ is de huiskamerspion voor alleenstaande senioren: “Soms is er géén beweging in huis. Dan weet ik: ze zit in de tuin te werken of haar beesten te voederen”

Artificiële intelligentie, bewegingssensoren en een app die de handel en wandel van uw ouders en grootouders detecteert en registreert? Dat is ‘Jane’. In samenwerking met Familiehulp wil het gelijknamige platformbedrijf proactief inspelen op de vraag van senioren om alleen te blijven wonen. Het voordeel? “Hoe sneller je een afwijking kunt vaststellen, hoe beter je de kosten onder controle kan houden en hoe minder snel men naar een rusthuis moet.” Vanaf deze week wordt ‘Jane’ in België uitgerold. Maar hoe werkt het? Wie heeft er al ervaring mee? En wat met privacy?

Zes tot acht bewegingssensoren en enkele paniekknoppen doorheen het hele huis. Dat is ‘Jane’ in een notendop. Of je als alleenstaande senior nu frequenter het toilet bezoekt, ’s nachts door het huis dwaalt of na een val op de grond blijft liggen: ‘Jane’ registreert dankzij artificiële intelligente 24 uur op 24 afwijkende patronen en brengt daar via een app vrijwel meteen verslag van uit bij de naaste familie, de thuisverpleegkundige of zelfs de buurman. “En zo kan je bij een volgend bezoek aan je ouders hun verwarde gedrag of toiletbezoek bespreken en - wie weet? - mogelijk een nakende blaasontsteking onderscheppen,” meent Jane-CEO Christophe Moortgat. “Want je kan met je ouders praten over hun gezondheid, maar je kan niet zien dat ze verward door het huis lopen.”

“Een veilig gevoel”

Maar hoe werkt Jane precies? Patricia Meltens (57) uit Opstal liet in maart bij haar 92-jarige vader met ouderdomsdementie enkele paniekknoppen en sensors in alle zeven kamers plaatsen.

Lees het artikel in hln