/ Blog / Zilverzand investeert in een betaalbare oude dag voor iedereen met de slimme zorgtechnologie van Jane en partners.

Zilverzand investeert in een betaalbare oude dag voor iedereen met de slimme zorgtechnologie van Jane en partners.

Samen met structurele partners Z-plus & Zorg van de Toekomst vzw zet Zilverzand de slimme technologie van Jane in om een serviceconcept aan te bieden op maat van elke bewoner zonder onnodige extra kosten. Laat dat net zijn wat de nieuwe generatie senioren nodig heeft. Ze zijn op pensioen, maar het huis waar ze in wonen is té groot en misschien zelfs te ver van alles. De verplaatsingen worden moeilijker op termijn en dat houdt de senioren bezig. Deze generatie senioren denken dan aan een serviceflat, volledig op maat van hun huidig en toekomstig leven.

Comfortabel wonen door combinatie van bewegingssensoren, alarmknoppen en algoritmes voor assistentiewoningen.

Dit nieuwe serviceconcept biedt enorm veel perspectieven. Door 24/7 aan personenmonitoring te doen kan de zorgkring ook ’s nachts, wanneer het zorgend personeel minder of niet aanwezig is, gerust zijn. De koppeling met de zorgcentrale zorgt voor permanentie waardoor de senior onmiddellijk geholpen kan worden, ook wanneer de mantelzorger niet antwoord. Meer nog, de bewoners krijgen ondersteuning in iedere situatie. Dus ook wanneer ze hun alarmknop vergeten. De zorg wordt op deze manier afgestemd om hun specifieke noden zonder dat de prijs stijgt.

Marc Driesen: “We geloven met onze uitbatingen in een toekomst waar stand alone assistentiewoningen opnieuw een plaats krijgen in de maatschappij. Een plaats die staat voor betaalbaarheid, comfort, beleving, actief leven, genieten en een dienstverlening op maat van iedere bewoner zijn behoeften en budget”.

Serviceflat

Jane, het verlengstuk van de woonassistent.

Om elke bewoner op een persoonlijke manier te benaderen, dag en nacht, wordt er gekozen voor Jane. Jane is een toekomstgerichte zorgoplossing die alarmknoppen, zorgregels en patroonherkenning combineert. Door slimme technologie in te zetten counteren we de valkuilen van een traditioneel alarm. De nieuwe generatie senioren vindt zichzelf vaak ‘Te goed’ om een personenalarm te gebruiken en het wordt op de koop toe vaak vergeten. De senior wilt niemand storen en zeker geen last zijn voor de kinderen. Daarom wordt het vaak pas veel te laat, of erger nog, niet gebruikt.

Om dit probleem tegen te gaan werkt Jane met slimme sensoren die de dagelijkse routines in kaart brengen. Wanneer er een verschil patroon is, krijgt de zorgkring automatisch een melding. Hiermee verlagen we de werkdruk van zorgverleners, bewaken we de waakzaamheid en verhogen we de veiligheid van zorgvragers. Jane wordt gekoppeld aan Z-plus, een zorgcentrale. De zorgcentrale zorgt ervoor dat mantelzorgers ook ’s nachts gerust mogen zijn. Zij behandelen zowel ’s nachts als overdag meldingen en geven zorg op afstand.



Julie Wyffels van Z-plus: “Jane integreren in onze werking betekent
dat we als eerste organisatie in België bouwen aan een geïntegreerd en afgestemd
ecosysteem tussen informele en formele zorgverleners binnen ouderenzorg. We bieden meteen ook een structureel antwoord op de zorguitdagingen die voor de deur staan. Veilige en performante zorg op afstand is daarbij eerder noodzaak dan keuze.”

Thomas Tyteca: “We zijn heel blij met deze vooruitstrevende samenwerking. Het is fijn dat we op deze manier kunnen het verhogen van de veiligheid van senioren en verbeteren van de gemoedsrust voor de mantelzorgers binnen Zilverzand.”

Een nieuwe vorm van wonen in Zilverzand te Hechtel-Eksel

Door deze vooruitstrevende samenwerking organiseert de zorg zich rond de senior, eerder dan dat de senior zich moet aanpassingen. Meer nog, doordat er geen permanentie is kunnen ze de servicekost laag houden met als gevolg dat het erg betaalbaar wonen is.

Via Jane kan de zorginstelling een virtuele medewerker toevoegen aan het team wanneer er geen fysiek persoon is. Een vooraf aangeduid persoon krijgt een melding wanneer er een verschil in gedragspatroon van de senior voorkomt. Ook onzichtbare aandoeningen zullen op deze manier sneller aan het licht komen. Denk daarbij aan een toenemend aantal toiletbezoeken dat kan wijzen op een blaasontsteking of een onderliggende aandoening als diabetes. Ook de eerste tekenen van dwaalgedrag kunnen zo sneller aan het licht komen. Wat niet alleen de veiligheid en kwaliteit van de zorg zal verbeteren, maar ook onnodige hospitalisatie kan vermijden of zelfs mensenlevens redden.



Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem contact op met Thomas Tyteca op +32 (0)465 12 18 89 of connecteer met hem op Linkedin.

Meer weten? Lees meer in onze whitepaper "Jane, de toekomst van de ouderenzorg."